Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent Smart Villages als ajuntaments

La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent Smart Villages als ajuntaments
10 de Març de 2020

• Aquesta ferramenta telemàtica permet monitoritzar i gestionar de manera més eficient i sostenible els recursos municipals

La Diputació de Castelló ha presentat avui al Palau de les Aules el projecte europeu Smart Villages, per mitjà del qual es posarà a l’abast dels municipis una plataforma intel·ligent que permetrà gestionar els recursos municipals de manera més sostenible i eficient. L’acte institucional ha estat inaugurat pel president José Martí, qui ha estat acompanyat pels diputats de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia; de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, i de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando. «Sabem que el futur mira cap a la digitalització i des de la Diputació de Castelló volem avançar-nos posant a disposició dels 135 municipis de la província les eines i el suport tècnic per a poder portar a terme aquesta vertadera xicoteta gran revolució per als nostres pobles», ha manifestat Martí.

A més a més, l’esdeveniment ha comptat amb la presentació del funcionament tècnic de la plataforma i de dos casos de bones pràctiques a les poblacions de Vallat i Arañuel per part de les empreses tecnològiques implicades en el desenvolupament. Actualment, hi ha en marxa diversos projectes pilot relacionats amb la monitorització de dades de despesa en enllumenat públic i abastiment d’aigua que permeten, per una banda, millorar la il·luminació i fer una gestió eficient de l’energia als carrers i edificis públics i, per l’altra, optimitzar la gestió i el ús de recursos hídrics gràcies a la detecció precoç de fugues a través de sensors intel·ligents situats en diversos punts de les canalitzacions.

En aquesta línia, Garcia ha incidit en què «Smart Villages és una ferramenta que la Diputació posa a l’abast de les xicotetes perquè no es queden a la cua en el procés de transició ecològica que reclama el context actual d’emergència climàtica». Segons el diputat de Renovables, «per anar cap a un nou model energètic, cal tenir coneixement de com estan funcionant les inversions per a l’eficiència que es porten a terme als municipis». En eixe sentit, «la plataforma permetrà als ajuntaments tenir informació sobre despesa econòmica i l’empremta de carboni que generen i aplicar mesures que optimitzen el funcionament de les instal·lacions», ha dit.

Per la seua banda, Pérez ha instat els pobles a sumar-se a «aquest nou model de comunitat que fa de la gestió eficient dels recursos la seua senyera».  Ferrando ha recordat que aquest projecte, que compta amb un pressupost de 410.451,25€,  ha estat cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, dins de l'Objectiu Temàtic 4 – Economia Baixa en Carboni.

 

 

Smart Villages és una plataforma tecnològica intel·ligent que ofereix la capacitat de monitoritzar i gestionar de forma centralitzada un conjunt ampliable de serveis municipals. A més de les aplicacions relacionades amb la qüestió de la transició ecològica de la província, per a la qual s’ha implementat originàriament aquest sistema d’informació, la ferramenta permetrà la integració d’altres variables relacionades, per exemple, amb  la categorització d’actius municipals i patrimonials o l’optimització de recursos turístics i altres aplicacions ciutadanes.

El projecte que s’ha presentat avui contempla la realització d’un pla de formació i divulgació destinat al personal tècnic dels ajuntaments i mancomunitats, al que també tindran accés les pimes del sector de les TIC a la província i que es desenvolupara al llarg de l’any.

Per a més informació, poden adreçar-se a la web https://smartvillages.dipcas.es

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador