Marta Barrachina presidix la reunió operativa de coordinació del Consorci Provincial de Bombers davant la previsió de fortes pluges a partir d'este dilluns, “i estem preparats per a respondre davant qualsevol situació que puga sorgir”.
La Diputació Provincial de Castelló activa tot el dispositiu preventiu en els quatre parcs de bombers davant l'alerta taronja en tota la província.
La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha presidit este dilluns la reunió operativa de coordinació del Consorci Provincial de Bombers davant la previsió de fortes pluges a partir d'este dilluns en el territori castellonenc.
La reunió també ha comptat amb l'assistència del diputat del Consorci de Bombers, David Vicente; el cap d'operacions, Andrés Balfagó; el cap del centre provincial de coordinació, Jesús Sánchez; el cap de les unitats de rescat del Consorci, Javier Botet; el cap de bombers voluntaris, Antonio Hernández; i el cap de la secció forestal, Fernando Pérez.
Com ha explicat la dirigent provincial, “davant el temporal de pluja que pot afectar amb força a la nostra província, des de la Diputació estem plenament compromesos en la coordinació de tots els recursos per a assegurar la tranquil·litat dels nostres veïns”. “Actualment, hem activat preventivament el dispositiu de pluges en tota la província, i estem preparats per a respondre davant qualsevol situació que puga sorgir”, ha expressat Marta Barrachina.
Després d'un cap de setmana sense haver comptabilitzat cap servei per part del Consorci Provincial de Bombers i amb un registre de pluges acumulades en les últimes 12 hores de més de 150 litres/m² a Benassal i Vilar de Canes, i quasi 100 litres/m² en Atzeneta, Vall d'Alba, Benafigos, la Torre d'en Doménec, entre altres, segons la previsió meteorològica, el pitjor episodi de pluja es preveu a partir d'este dilluns. Per a fer front al temporal, “més d'un centenar de mitjans estan previnguts a la província davant l'alerta de pluges”, ha subratllat la presidenta de la Diputació.
El Consorci de Bombers de Castelló disposa d'un ampli dispositiu en tota la província preparat per a ser activat de manera immediata en cas de ser necessari. L'activació de recursos es realitzarà gradualment sobre la base de les necessitats puntuals de cada moment i cada zona, determinades per l'evolució de la situació. Així mateix, el dispositiu inicial s'anirà incrementant de manera automàtica sobre la base de l'evolució de la situació i segons les necessitats en cada zona operativa.
El Consorci Provincial de Bombers de Castelló té operatius els 4 parcs de bombers professionals situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe i els 5 parcs de Bombers voluntaris a Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta amb un total de 26 camions autobomba secundats per 60 equips de buidatge d'aigua dividits en 18 electrobombes, 34 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 3 bombes de buidatge d'aigua de gran cabal amb els seus grups electrògens i 1 especial per a buidar de sòlids i fangs.
D'altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.
Al costat de tot este dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA ( Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.
La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d'un vehicle remolque dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar. A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb: 2 embarcacions zodiac de rescat en baix calat, 3 motos aquàtiques de rescat, 5 bots de rescat en zones d'aigua estancada i 3 embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Oropesa i Burriana.
La UML (Unitat de Maquinària i Logística) també està totalment operativa per a reforçar als dispositius de Bombers amb equipament de maquinària pesant i equips de buidatge d'aigua de gran cabal, i per a actuar posteriorment en zones amb infraestructures afectades per la pluja. La UML disposa de 3 pales frontals carregadores, 1 pala mixta, 3 camions polivalents amb grua, 3 tractors amb calaix tragella, 1 rulo compactador i diferent equipament auxiliar.
A més, es compta amb el suport de la unitat de Protecció Civil de la Diputació, que brindarà suport logístic als dispositius de bombers o als ajuntaments que ho sol·liciten.
La presidenta de la Diputació ha incidit en la importància de, davant pluges fortes, evitar desplaçaments innecessaris i extremar la precaució en carretera, evitant travessar zones inundades o llits de rius. Així mateix, “als qui viuen prop de muntanyes o rius, els demanem revisar les canalitzacions i desguassos de les seues vivendes per a previndre acumulacions d'aigua”.
Des de la institució provincial insistixen a seguir les actualitzacions meteorològiques d'AEMET i qualsevol avís de preemergència o emergència emés per GVA112. En cas d'urgència, contactar amb el 112 per a una resposta immediata.
“La nostra prioritat és protegir-los, i tots els equips de bombers estan preparats per a atendre qualsevol eventualitat que es puga presentar”, ha conclòs la presidenta de la Diputació.
Des del Centre Provincial de Coordinació de CBDC, es gestionarà ,en coordinació amb l'AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d'administracions implicades, tot el dispositiu d'actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.