Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació activa 10,2 milions d'euros per a reforçar la inversió en els municipis, fomentar l'ocupació i garantir els recursos hídrics a la província

La Diputació activa 10,2 milions d'euros per a reforçar la inversió en els municipis, fomentar l'ocupació i garantir els recursos hídrics a la província
1 de Març de 2024

El ple ordinari aprova la incorporació de romanents que es destinaran a augmentar la inversió fins a triplicar el Fons de Cooperació, per a emergències hídriques i per a la creació del Pla d'Ocupació pròpia rural, entre altres inversions.

La Diputació Provincial de Castelló ha activat 10,2 milions d'euros per a reforçar la inversió en els municipis, fomentar l'ocupació i garantir els recursos hídrics.

 

El ple ordinari corresponent al mes de febrer s'ha celebrat en el matí d'este divendres en la Diputació de Castelló, i com ha subratllat el portaveu del govern, Héctor Folgado, “el ple de hui és un bon exemple del compromís de la nostra presidenta Marta Barrachina de realitzar una millor gestió amb més recursos, més llibertat i menys burocràcia, i treballar al costat dels sectors productius de la nostra província”.

 

En eixe sentit, en la sessió ordinària de hui s'ha aprovat per unanimitat de tota la corporació provincial la incorporació de 10,2 milions d'euros per a reforçar els comptes per al present exercici 2024. Com ha expressat la vicepresidenta i responsable de l'àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, “després de la liquidació del pressupost 2023 hem pogut portar a ple esta incorporació de romanents encaminada a continuar millorant i atenent les necessitats dels municipis de la nostra província”. Així, s'incorporaran 10,2 milions d'euros al pressupost provincial que es destinaran a augmentar la inversió fins a triplicar el Fons de Cooperació, per a emergències hídriques i per a la creació del Pla d'Ocupació pròpia rural, entre altres inversions.

 

D'eixa incorporació, un total de 7.427.624 euros es destinarà al Fons de Cooperació Municipal, el qual es veurà triplicat amb una inversió de la institució provincial de quasi 15 milions fins a aconseguir un total de 22.282.872 euros. Per part de la Diputació de Castelló, després de la incorporació de romanents, la inversió destinada al Fons de Cooperació aconseguix els 14.855.248 euros, mentres que la inversió realitzada per part de la Generalitat Valenciana és de 7.427.624 euros.

 

Amb eixe increment, el primer eix del pressupost 2024 de l'administració provincial destinat a l'impuls als 135 municipis engloba el 32,5% del total dels comptes, la qual cosa suposa que un de cada tres euros consignats aniran destinats a dotar de més recursos directes als municipis per a resoldre els seus problemes i donar resposta a les seues necessitats. El Fons de Cooperació està englobat en l'epígraf del pressupost que té com a objectiu garantir el benestar del conjunt del territori, aconseguint ser un estímul decisiu per als municipis de la nostra província, especialment per als més xicotets. Sobre aquest tema, amb la incorporació dels romanents també se suplementa amb 200.000 euros la partida destinada a emergències hídriques fins a aconseguir el milió d'euros. A través d'este pressupost destinat a emergències hídriques es podran suplir les inversions necessàries per a actuacions com el subministrament de cubes, la reparació d'avaries, la captació d'aigües o actuacions sobre el bombament, entre altres.

 

Així mateix, el foment de l'ocupació també es veu reforçat amb els romanents de la mà dels 100.000 euros destinats a la posada en marxa del pla d'ocupació pròpia rural que, com va presentar la presidenta Marta Barrachina este mateix dijous, té l'objectiu de reforçar el compromís de fomentar l'ocupació per a contribuir al desenvolupament rural i a fixar població en els municipis més xicotets.

 

Amb la incorporació de romanents també es formalitzarà convenis amb ajuntaments de la província com Puebla de Arenoso per a la substitució del tram de canonada des del brollador Almajal fins a derivació a Los Cantos i nou depòsit a la Monzón, així com convenis amb Morella, Matet, Caudiel, Argelita, Bejís, Teresa, Montán, Llucena, Villanueva de Viver, Fuente la Reina o Montanejos per a diferents inversions i adquisició de recursos materials encaminats a la millora dels seus municipis.

 

A més dels municipis, els romanents també es destinaran a convenis amb entitats per a reforçar l'aposta de l'executiu provincial de prioritzar el benestar de les persones i que les ajudes arriben a qui les necessita. En eixe sentit, es contemplen convenis amb Afdem (Associació d'usuaris pel dret a la salut mental), amb la Fundació Le Cadó, la Fundació Ronald McDonald, la Fundació Iniciativa Solidària Angel Tomás, amb Apesovil (Associació de Persones Sordes de Vila-real), amb Cocemfe, o Fidap (Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia de la Comunitat Valenciana).

 

Pla Impulsa i Pla d'Ocupació

A més d'esta incorporació de romanents, i amb la finalitat de continuar generant oportunitats i fomentant l'ocupació a la província, el ple ordinari celebrat hui també ha donat llum verda a les bases i la convocatòria que regiran el Pla d'Ocupació Provincial 2024, amb els vots a favor de l'equip de govern del Partit Popular i el grup Vox i les abstencions del PSOE i Compromís. Un pla que incrementa la seua inversió fins a aconseguir els 1,3 milions d'euros.

 

I un dels principals eixos d'actuació del pressupost provincial, el Pla Diputació Impulsa, s'ha activat amb l'aprovació de manera definitiva de l'ordenança i que ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern del Partit Popular i els grups PSOE i Vox i l'abstenció de Compromís. L'import global del Pla Diputació Impulsa incrementa la inversió fins als 31.716,060 euros per als exercicis 2024 i 2025, i és biennal, la qual cosa comporta al fet que els municipis tinguen la possibilitat d'executar obres de més envergadura.

 

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, “ha agraït la gran faena realitzada per totes les àrees per a fer possible el reforç dels recursos dirigits als nostres municipis i el Pla Impulsa o el Pla d'Ocupació ja són una realitat”.

 

En un altre orde de coses, el ple ordinari celebrat este divendres 1 de març també ha mostrat el suport als sectors primaris de la província com són l'agricultura, la ramaderia i la pesca amb sengles mocions de suport a estos sectors.

 

La sessió també ha aprovat una moció per a la recuperació del Dret Civil Valencià i ha reafirmat el seu compromís amb la igualtat de gènere a continuar treballant en l'eliminació de totes les formes de discriminació i promoure polítiques i accions que fomenten la igualtat d'oportunitats en l'àmbit laboral, educatiu i social. Sobre aquest tema, el ple ha aprovat una moció conjunta de l'equip de govern del Partit Popular i els grups PSOE i Compromís en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Tal com s'assenyala en la moció, amb motiu del 8 de març, la Diputació de Castelló reafirma el seu compromís de construir una societat igualitària, on totes les dones puguen desenvolupar-se plenament, sense barreres ni discriminació i conviden, al seu torn, a tota la província a sumar-se a esta commemoració i a reflexionar sobre la importància de la igualtat de gènere en la construcció d'una província més justa i equitativa.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador