Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló posa en valor l'art sacre de Sant Jordi en la restauració i benedicció de les Sargues de Quaresma de l'Església de Sant Jaume

La Diputació de Castelló posa en valor l'art sacre de Sant Jordi en la restauració i benedicció de les Sargues de Quaresma de l'Església de Sant Jaume
23 d'Abril de 2025

Les dos peces pintades pel morellà Juan Francisco Cruella, al voltant de 1840, han sigut restaurades pel Servei de Restauració de la Diputació i ja lluïxen en els murs laterals de l'altar del temple parroquial.

La Diputació Provincial de Castelló ha posat en valor l'art sacre de Sant Jordi en la restauració i benedicció de les Sargues de Quaresma de l'Església de Sant Jaume.

El diputat de Cultura de la institució provincial, Alejandro Clausell, acompanyat per l'alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez, ha assistit a la missa, benedicció i presentació de les Sargues de Quaresma, restaurades pel Servei de Restauració de la Diputació de Castelló i que ja lluïxen en els murs laterals de l'altar del temple parroquial.

“Estes peces religioses són molt més que dos treballs artístics d'un gran valor patrimonial, són motiu d'orgull per a tots els veïns i veïnes de Sant Jordi, i un pretext magnífic per a conéixer millor el llegat dels nostres avantpassats que ens definix com a poble”, ha destacat el responsable de l'àrea de Cultura.

Així doncs, coincidint en el dia de Sant Jordi, patró de la localitat, hui s'han beneït estes dos peces religioses que pertanyen al monument de Dijous Sant, en les quals es representen dos moments de la passió de Crist; el Viacrucis i L'Oració de l'Hort. Dos Sargues pintades pel morallà Juan Francisco Curella, al voltant de 1840, per la qual cosa el diputat ha assenyalat que “a més de recuperar el patrimoni de Sant Jordi, posem en valor l'art dels nostres artistes”.

En este sentit, Alejandro Clausell ha ressaltat que “l'art sacre dels nostres 135 municipis és un llegat que hem de protegir” i ha mostrat el compromís de la institució provincial amb “el manteniment històric dels nostres pobles com un actiu per a la generació de noves oportunitats i motiu d'orgull per a tots”.

“En esta terra estem orgullosos del nostre patrimoni religiós, que conforma la nostra identitat i al voltant del qual hem construït la història de cada un dels nostres municipis. Per això, des del Govern Provincial treballem, al costat dels ajuntaments i bisbats, amb l'objectiu de recuperar totes aquelles peces que el precisen”, ha ressaltat Clausell.

En este sentit, el diputat de Cultura ha indicat que el Servei de Restauració ha dut a terme un minuciós treball per a recuperar l'esplendor de les dos sargues, ja que les dos es trobaven en “molt mal estat de conservació”, ha assegurat.

Les dos peces van entrar en els tallers del Servei de Restauració en un mal estat de conservació, presentaven un suport tèxtil amb esquinçaments, que manca i gran cúmul de brutícia generalitzada. Així mateix, la policromia es trobava parcialment difuminada, amb àrees de pèrdues dels elements representats i brutícia superficial.

Però, després d'un llarg procés de restauració, “els professionals del Servei de Restauració han corregit estos danys i han retornat l'esplendor que mereix este conjunt amb tant de valor patrimonial i emocional”, ha ressaltat Alejandro Clausell, qui s'ha mostrat “molt satisfet” pel resultat final d'esta intervenció.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador